Många fördelar med gjutasfalt

01 mars 2020 Lily_Hansen

När man tänker på ”asfalt” är det lätt att tänka på hårt underlag, uppskrapade knän, halt underlag vid regn eller bara en tråkig grå massa som förstör gräs och fin natur. Så kan man se det, men det finns också andra perspektiv på asfalt. Ett perspektiv är att lägga sitt fokus på gjutasfalt. Gjutasfalt har många fördelar. Inte minst är det vattentätt, slitstarkt och håller hög kvalitet över tid. Det står emot väder och vind och när klimatförändringarna slänger sina värsta delar av snö, vind, is eller solljus rår det inte på gjutasfalt. Den besegras inte heller av mänskligt skapade kemikalier eller vägsalt.

 

Effektiv asfaltering

Gjutasfalt är med andra ord extremt hållbart och tåligt och kan utsättas för belastning redan ett par timmar efter att den är lagd. Du har säkert sett ”asfaltering pågår”-skyltarna på trafikerade vägar när du varit ute och kört och därför behövt ta en irriterande omväg som kanske försenar dig med Gud vet hur mycket. Det problemet finns inte på samma sätt med gjutasfalt som alltså är redo mellan en eller två timmar efter den har anlagts. Gjutasfalt i Göteborg är inte minst ett utmärkt exempel på var det är vanligt att anlägga denna typ av asfalt.

 

 

Klimatkompenserande asfalt

Så här i klimatförändringstider och i en värld där mycket material slängs för att bara förstöra hav och land bör man också i sammanhanget nämna att gjutasfalt är till hundra procent återanvändningsbart. Det innebär att gjutasfalt som asfalteras aldrig går till spillo. Kommer man på senare att det här inte var ett lämpligt ställe att asfaltera, eller att behovet uppstår någon annanstans, så kan man helt enkelt återanvända den asfalterade gjutasfalten. Den reducerar dessutom buller på ett helt annat sätt än ”vanlig” asfalt, är brandsäker och det blir inte ens något damm från gjutasfalten. Dessutom kan den formas helt enligt önskemål!