Är det fusk att spela på konstgräs?
När konstgräs introducerades i svensk elitfotboll i början på 2000-talet var det kontroversiellt. Man menade att bollen studsade konstigt, spelet blev annorlunda och att fotbollens själ var i fara. Somliga menade till och med att det var fusk att vissa lag fick lov att spela sina hemmamatcher på ett annat underlag än det traditionella. Debatten finns fortfarande kvar, men får nog påstås ha svalnat en del.
Till stor del på grund av att fler och fler lag har följt efter i konstgrässpåret. Idag består drygt hälften av arenorna i elitfotbollen av konstgräslag. Även på platser som egentligen inte borde ha några klimatproblem för att leverera en gräsplan, som till exempel Göteborg, Borås, Norrköping och Örebro. Men konstgräset har ändå etablerat sig och verkar vara här för att stanna. Man kan tycka vad man vill om det, men det är svårt att förneka faktumet.
Jobbiga minnen av grusplaner
Några som dock definitivt välkomnat konstgräset är antagligen alla de barn och ungdomar som annars skulle ha behövt träna på en grusplan om vintern. De som har växt upp med fotbollen före 2000-talet minns troligtvis de karaktärsdanande fotbollsträningarna på grus.
Man minns med fasa glidtacklingarna och närkamperna som slutade med blödande skrapsår längs låren. Målvakterna är säkert fortfarande traumatiserade av att ha behövt slänga sig på det stenhårda underlaget.
På den här nivån fyller konstgräset ett väldigt bra syfte. Det gör det möjligt för fler lag att utnyttja träningsplaner alla månader om året, inte bara på sommaren. Kommunerna, som ofta är de som äger arenorna och idrottsplatserna, brukar föredra konstgräs eftersom de tänker att kommunen sparar pengar på det.
Detta genom att planen blir tillgänglig för fler att använda under en längre period. Vill du veta mer om konstgräs, hur det är producerat och vad det används till? Läs då på den här länken: https://scanturf.se/konstgras/.