Dränering: En omfattande guide för optimal markhälsa

03 april 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Dränering är ett avgörande åtgärd för att skydda byggnader från vattenskador och för att säkerställa en god markhälsa. Genom att leda bort överskottsvatten från byggnader och jordmassor kan en korrekt utförd dränering förebygga en rad problem såsom fukt, mögel och svampspridning som kan skada såväl strukturer som människors hälsa.

Vad innebär dränering?

Dränering är en teknisk process där man avleder vatten från områden där det inte önskas, exempelvis bort från en husgrund, för att förhindra fukt- och vattenskador. Det finns olika typer av dräneringssystem, men de vanligaste i samband med husbygge är mark-, djup-, och ytdräneringar.

Markdränering

Denna typ av dränering används framför allt för att avlägsna överskottsvatten från översvämmade markytor eller trädgårdar. Genom att gräva diken eller kanaler kan vatten enkelt avledas till en plats där det inte förorsakar problem.

Djupdränering

Djupdränering innebär att man installerar dräneringsrör på större djup i marken, oftast runt husgrunden, för att förhindra att grundvattnet stiger och orsakar skador på huset. Ett korrekt utfört djupdräneringssystem skyddar husets struktur och ökar livslängden på det byggda.

Ytdränering

Ytdränering innefattar installationen av rännor och avloppssystem på ytor som till exempel tak, parkeringar och gångvägar för att effektivt leda bort regnvatten och förhindra bildandet av pölar och översvämningar.

dränering

Varför är dränering viktigt?

Förebygger fukt och mögel

Fukt är husets värsta fiende och kan leda till omfattande skador, såsom mögel och röta, vilket i sin tur kan ge upphov till hälsoproblem hos de som bor i huset. Genom att dränera bort vatten från husgrunden minskar man risken för att fukt tränger igenom källarväggar eller grundplattor.

Skyddar husets konstruktion

Skyddet av husgrunden är avgörande för hela byggnadens stabilitet. Utan en effektiv dränering kan grundvatten och rinnande vatten erodera och försvaga fundamentet, vilket i långa loppet kan resultera i kostsamma reparationer.

Upprätthåller markens struktur och kvalitet

Marken runt ett hus kan också skadas av dålig dränering. När jorden blir övermättad med vatten kan det påverka växtligheten negativt och leda till erosion. En bra dränering kan därför även ses som ett steg i att bevara en hälsosam trädgård och miljö.

När bör man överväga att dränera?

Vid byggnation av nytt hus

Det är idealiskt att tänka på dräneringslösningar redan från start när man bygger nytt hus. Att planera för en effektiv dränering på förhand är betydligt enklare och mer kostnadseffektivt än att lösa problem som uppstår på grund av dålig dränering.

Vid tecken på fuktproblem

Om fukt och mögel börjar visa sig i till exempel källaren, är det ofta ett tecken på att det befintliga dräneringssystemet inte fungerar som det ska. Då kan det vara dags att överväga att uppgradera eller byta ut systemet.

Efter kraftigt regn eller översvämningar

Områden som regelbundet drabbas av översvämning eller som visar tecken på vattensamlingar efter kraftigt regnande kan ha behov av förbättrad dränering.