Bokbinderi – ett gammalt hantverk

15 september 2020 Lily_Hansen

Ända fram till mitten av 1800 talet var bokbinderi ett hantverk. Bokbindaren färdigställde varje detalj, vilket kräver både kunskap och erfarenhet. Efter det började böckerna att bindas maskinellt. 

Kanske tur för alla bokälskare idag då böckerna började framställas i en rasande hastighet. Nu är det stora upplagor och många böcker som ska ut på marknaden och dessutom till överkomliga priser. Det hade blivit stressigt att leva upp till och krävt omänskligt arbete för de gamla bokbindarna.

 

Vad innebär prägling?

Dekorationen på ryggen och sidorna kallas för prägling. För gjordes det i omslags lädret med en vass kniv, men den traditionen avslutades redan på 1400-talet. Senare pressade man in stämplar i lädret. Ja, tänk om allt detta jobb skulle göras på varje bok som trycks idag. Då skulle en bok kosta en förmögenhet. 

Men det skulle i och för sig skapa massor med arbetstillfällen. Dessutom är det väldigt snyggt och ger böckerna mer karaktär. För visst är det något alldeles speciellt att hålla en vacker bok i sin hand? Spänningen när man öppnar första sidan, men ännu inte har upptäckt berättelsen som finns inuti.

 

Återställer arvegodset i fin skick

Ett bokbinderi gör mer än att skapa nya böcker som ska distribueras ut till bokhandlarna. Som privatperson kan man få hjälp att ta hand om gamla böcker. Kanske har man ärvt några gamla böcker som sett sina bästa dagar. Ta då och lämna in dem till ett proffs och få dem restaurerade. 

På så vis kan de återigen ta plats i bokhyllan och visas upp för vänner på besök. De blir till ett kärt minne av en älskad som på så sätt alltid kommer att finnas nära. Eller kanske är det så att man skapat en egen bok som man vill förgylla med ett vacker omslag. Sedan ger man bort den som present till någon som uppskattar vackra böcker och äldre hantverk.