Det byggs mycket hus

04 mars 2020 jonas_olsson

Det råder bostadsbrist i Sverige och nu byggs det som aldrig förr. Vi når kanske inte samma enorma volymer som under miljonprogrammets tid, men det var länge sedan så många nyproducerade bostäder uppfördes. Under år 2020 beräknades det att runt 50 000 bostadsbyggen skulle påbörjas, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB. Dessutom byggs skolor, studentbostäder, äldreboenden och andra offentliga hus och lokaler. Det har satt press på flera länkar i kedjan, som produktion, transporter och antalet arbetade timmar. Från källare till tak ska det fram tekniska ritningar, planer, material och förstås rätt kompetens. Det här ställer krav på ett gott samarbete i branschen, men också mellan olika discipliner. 

 

Framförhållning och erfarenhet

Ett byggprojekt är ingen isolerad händelse, det sker i ett sammanhang. Det är en hel del byråkrati som ska forceras, som bygglov, rivningstillstånd eller marklov. Ett bra underlag för vatten och avlopp är grundläggande som en del i helheten. Beslut om att över huvud taget starta processen kommer från byggnadsnämnden i kommunen. Men den här typen av VVS projektering kan alla kunniga konsulter på sina fem fingrar. Ytterst är det byggherren som ansvarar för att ta fram allt som krävs enligt Plan- och bygglagen. Ibland finns också lokala föreskrifter eller undantag. Det viktiga så kallade slutbeskedet ska fram innan det ens blir möjligt att sätta spaden i marken. 

 

 

Vatten för mat och tvätt

För de flesta av oss är rent vatten en självklarhet. Men bakom kulisserna finns naturligtvis bestämmelser som reglerar detta. De finns för att de som bor och verkar i olika byggnader ska vara garanterade en hög standard för hygienen kring vattnet. Ingen vill ha bakterier i inkommande vatten till kök och badrum. En duktig projekterare ser till att det blir rätt redan på planeringsstadiet. Anlita gärna en skicklig sådan, så blir användningen säker och det framtida underhållet kan utföras smidigt och korrekt.