Det lönar sig att lägga in trägolv

26 november 2021 jonas_olsson

editorial

Valet av golv har stor betydelse för hemmet och hur ett rum uppfattas. Ett vackert golv av bra kvalitet kan också bidra till att höja värdet på bostaden och göra den mer attraktiv. Detta då det är många som har trägolv på sin önskelista när de letar efter en ny bostad. Ett trägolv går dessutom att fräscha upp och slipa för en billig kostnad då det blir slitet, och man slipper då lägga in ett helt nytt golv. 

Trä är ett vackert och mer levande golvmaterial och det är lätt att förstå dess popularitet. Många upplever också trägolv som sköna att gå på och tycker också att det ger ett varmt och välkomnande intryck. Men trägolv kan se ut på många olika sätt då det finns flera olika träslag, olika golvtyper och ytbehandlingar att välja mellan. Detta innebär att det går att hitta trägolv som passar i mer moderna hem, men också äldre fastigheter med klassisk arkitektur. Här är ett exempel på företag som säljer olika typer av trägolv; https://www.kvm2.se/tragolv.

 

image

Olika typer av golv

Några exempel på de olika trägolv som finns på marknaden är massiva furugolv, stavparkett, industriparkett, kubbgolv och chevron. Många av golven finns också i olika träslag vilket också påverkar golvets utseende och kan göra dem mörkare eller ljusare. Men man kan också påverka och förändra ett trägolv genom olik typer av ytbehandlingar. Ljusare träslag kan vara fina att exempelvis lasera och färga in i, samtidigt som man låter träets ådringar lysa igenom. 

Något som också har stor betydelse för trägolvet är valet av ytbehandling. Den behövs främst för att skydda golvet mot slitage och man brukar bland annat välja ytbehandling efter hur rummet används. I ett kök där man ofta spiller och golvet kanske utsätts för mer slitage, väljer de flesta att lacka eller att vaxa trägolvet.