En energideklaration visar hur energismart en fastighet är

30 januari 2020 jonas_olsson

Ligger ni i startgroparna för att sälja ert hus? Eller har ni byggt ett nytt? Både nybyggda hus och de som ska säljas måste energideklareras. Har ni byggt nytt så har ni också innan bygglovsansökan gjort en energiberäkning som sen stämmer väl överens med energibesiktningen. Det är nämligen strikta energikrav på uppförande av nya hus. De måste vara både välisolerade och ha effektiva värmesystem. Ska man göra en energibesiktning så ska man vända sig till en oberoende auktoriserad energiexpert. Boverket har listor med namn på auktoriserade besiktningsexperter som man kan anlita. 

 

En energiexpert kan tipsa på åtgärder för att få ner energiförbrukningen

En energideklaration kan också vara bra att ha om man jobbar på att få ett så energismart hem som möjligt och vill spara energi. Deklarationen informerar om hur mycket energi som byggnaden släpper ut. I vilken grad den är energismart helt enkelt. En energideklaration pekar också ut vilka energisparande åtgärder som bör göras. Detta underlättar om man vill jämföra hus som man funderar på att köpa då man får reda på vilka investeringar som krävs för att kunna hålla ner energikostnaden.

 

 

Hög radonhalt och fukt är heller inte bra

I energideklarationen ska också framgå om radonmätning gjorts, samt ges förslag på hur man skulle kunna minska energiförbrukningen. Det kan vara allt från att investera i ett effektivt värmesystem eller att bara finjustera det befintliga. Åtgärderna som föreslås är specifika för typen av huset. Fel åtgärder kan nämligen skapa fuktproblem. Men det är kostnadseffektiva åtgärder som föreslås och som skapar en bra inomhusmiljö. I längden får man igen de investerade pengarna man lägger på olika åtgärder då energiförbrukningen går ner. Men man måste också titta på andra delar som fukt och radon så en energiexpert kan också föreslå åtgärder för även detta. Det är viktigt att man har ett friskt hus.