En skola i Svedala i ur och skur

19 april 2021 patrick_pettersson

På skolor runt om i landet är det tänkt att man ska kunna tillägna sig en utbildning eller lära sig det mest elementära. Innan dess finns det något som kallas för förskola. Här går barn mellan ett år och fem år på dagarna och det finns väldigt många olika varianter på hur man driver en sådan skolform. Nu finns det privata skolor, kommunala skolor och specialinriktade skolor. En skola i svedala drivs till exempel av friluftsfrämjandet.

Friskolor drivs inte av den offentliga sektorn, men de finansieras faktiskt av våra skattemedel. Det är därför viktigt att alla skolor följer de regler som gäller för att man ska få lov att driva denna sortens verksamhet.  

Verksamheten måste uppfylla vissa krav och man får även vara så snäll och ansöka om tillstånd. Inte bara för att starta upp själva skolan, utan även för betygsrätt inom vuxenutbildningen. Då får man lov att sätta betyg på eleverna. 

Från förskola till universitet

Den här typen av tidig skola för små barn kallades tidigare i Sverige för daghem eller dagis. Finland är ett av de länder som har kvar den benämningen. Efter förskoleåldern är det dags att flytta upp i en förskoleklass. Den var tidigare frivillig men är sedan 2018 numera obligatorisk. 

Sedan är det tid att börja i grundskolan som är indelad i låg-, mellan- och högstadium. Här går man i nio år för lära sig det mest fundamentala. Det är lag på att alla ska gå i grundskola.

Efter att grundskolan är avklarad är det lite friare regler som gäller. Gymnasieskola, vuxenskola, folkhögskola, yrkesskola, högskola och universitet finns det att välja på. Förutsatt att man har betyg som gör att man blir behörig. Förutom det finns det specialinriktade skolor som innebär studier i många långa år. Vart livet tar vägen under tiden kan man fundera på.