När du behöver flytta berg

20 april 2020 william_eriksson

Under de senaste åren har det byggts otroligt mycket i Sverige, både hus och vägar. Stora bostadsområden och projekt för tåg, spårvagnar och bilar har växt fram. Allt det nya ska underlätta resor, pendling och lösa problemen med bostadsbristen. En förutsättning för att satsningarna ska bli hållbara, är något vi sällan pratar om. Den syns inte i slutresultatet, men det är att allt som uppförs måste stå på en stadig grund. Men att bygga på eller i berget är utmanande. Det roliga är att många av vår tids lösningar är svenska. Låt oss skänka Alfred Nobel en tanke.

 

Dynamiten blev en succé

Redan som ung student var Nobel intresserad av kemi. Han åkte på studieresor utomlands och praktiserade hos kemister han beundrade. Han var aldrig rädd att experimentera, även om det ibland var farligt. Man använde allmänt nitroglycerin, men det var ganska opålitligt och riskfyllt. När Nobel fått patent på den så kallade tändhatten som var en stubintråd 1863 började bitarna falla på plats. I Hamburg lärde han sig blanda en bra sprängdeg och den fick namnet dynamit. Några år senare skapade han spränggelatinet för sprängningar under vatten. 

 

 

Små och stora jobb

Idag förutsätter de flesta att berg kan påverkas och anpassas utan större problem. Det är sant att en Bergsprängning i Stockholm vid Slussenbygget eller i Göteborg på Norra Älvstranden inte skapar några rubriker. Det är som det ska vara. Kunskaperna har växt sedan Nobels tid, verktyg och maskiner har blivit bättre och smartare. Nu skiljer vi på att borra, spräcka och spränga till exempel. De som arbetar med detta professionellt vet hur man riskbedömer och skapar borrplaner som håller genom hela projektet. Oavsett du är en privatperson som vill bygga ut på tomten eller om du är ansvarig för ett större bygge, prata med en kunnig sprängare så ni kan planera arbetet tillsammans.