Sänk uppvärmningskostnaderna genom att installera bergvärme

13 mars 2022 Lily_Hansen

editorial

Genom att installera bergvärme kan man sänka sina uppvärmningskostnader med upp till åttio procent, i alla fall om man byter från direktverkande el och olja. Men även den som byter från fjärrvärme till bergvärme kan spara stora pengar. En bergvärmepump är så effektiv att installationen alltid är en lönsam affär som i slutändan alltid betalar sig.

Hur snabbt man har igen pengarna för bergvärmepumpen beror till stor del på hur stor konsumtion av värme och varmvatten man har. Därför brukar man rekommenderas att försöka sänka energibehovet innan man utför installationen av värmepumpen. Detta kan man göra genom tilläggsisolering, byte eller renovering av fönster och dörrar, och genom att montera vattensparande munstycken på kranar och i duschen. Att sänka duschtiden till fem minuter, eller att installera en diskmaskin i stället för att diska för hand sparar också mycket energi. 

 

installera bergvärme

 

Att borra efter bergvärme kräver tillstånd från kommunen

För att kunna installera bergvärme måste man också borra en energibrunn för att kunna få upp den solenergi som finns lagrad i baggrunden. Men då det finns vissa risker med borrningen och grundvattnet kan ta skada måste man först ansöka om tillstånd från kommunen. Innan borrningen måste man också ha undersökt om det redan finns bergvärme och energibrunnar borrade i området. Detta för att man inte ska borra den nya energibrunnen för nära de andra eftersom de då kan ta ut varandra. Som beställare av installationen är man även ansvarig för att märka ut var vattenledningar, fiber och el är draget så att man inte borrar sönder dessa.

Att installera en bergvärmepump kostar lite mer än andra värmepumpar. Men bergvärmepumpen kan producera massor av energi och värme även då det är riktigt kallt. Den har även längre livslängd än de flesta andra värmepumpar. Dessutom bidrar ett bra och ekonomiskt värmesystem alltid till att höja fastighetens värde.