Tandläkare i Kista skrämmer bort Karius och Baktus

10 juni 2022 jonas_olsson

editorial

Många människor minns barnboken Karius och Baktus med glädje från när de växte upp. Det är en historia som charmar många unga läsare och lär dem om hur viktigt det är att borsta tänderna. Kanske har den till och med inspirerat någon ung dam eller herre att bli tandläkare i Kista när hen växte upp.

Det är ju viktigt att komma ihåg att även en tandläkare har varit ung en gång. Och säkert också slarvat med tandborstningen. Annars är det lätt att se tandläkaren som en lite läskig auktoritetsfigur, som nagelfar dina tänder med sin dömande blick en gång om året.

Trevliga tandläkare i barnbokslitteraturen såväl som i verkligheten

Men du har alltså ingen anledning att vara rädd för din tandläkare. Tänk bara på den trevlige man i vit rock som bad Jan att gapa stort i Karius och Baktus. Han räddade verkligen tänderna på den unge Jan, som hade sådan förfärlig tandvärk.

Tandläkare Kista arbetar på ungefär samma sätt, även om saker och ting nog har moderniserats en del sedan den boken var aktuell. Däremot gäller samma regler – om man äter en massa onyttigheter och struntar i att borsta tänderna kommer Karius och Baktus att frodas i munnen. Därför kan det vara bra att besöka tandläkaren ofta och lyssna på vad hen har att säga.

 

Tandläkare i Kista

Gör som Jan – ät banan

Det framgår inte riktigt i boken vad Jan äter efter sina besök hos tandläkaren. Sannolikt kommer dieten av idel wienerbröd ta ett abrupt slut. Den typen av processat socker har visat sig vara mycket dåligt både för tänder och kropp. Kanske går han över till banan istället.

En fruktstund är nämligen en mycket bättre idé än ett sockrigt fikabröd, när det kommer till att vara rädd om sina tänder. För du minns väl också detta från din barndom: Frukt är också godis. Även om det inte kan påstås smaka riktigt likadant.