Tänk efter ordentligt innan trädfällningen

23 maj 2022 patrick_pettersson

editorial

Man bör tänka sig för mer än en gång innan man bestämmer sig för att fälla ett träd. Detta för att vara säker på att man inte kommer att ångra sig eftersom det tar många år för ett träd att växa sig stort. Det kan vara klokt att även fundera över varför träden planterades från början då träd också har många praktiska egenskaper. 

Bland annat så skyddar de mot hårda vindar och stekande sol, vilket gör att inomhusklimatet blir behagligare och man sparar energi. Men de dämpar också oljud och kan hjälpa till att motverka översvämning. Givetvis skapar de också trivsel för både människor och djur. Bestämmer man sig för att fälla ett träd måste man vara säker på att det står inom den egna tomtgränsen eftersom man inte får fälla någon annans träd. Är man osäker är det bättre att man pratar med sin kommun innan man plockar fram sågen.

 

trädfällning

 

Trädfällning utförd av arborist

Det händer att man måste fälla och ta bort träd fastän man egentligen inte vill. Det kan exempelvis vara om trädet har blivit sjukt eller skadat. Detta eftersom trädet då kan utgöra en fara för omgivningen eftersom det då lätt kan knäckas. Men träd som har drabbats av sjukdom kan också sprida smittan vidare till andra träd och göra att de också måste fällas och tas bort. 

All trädfällning måste ske på ett säkert sätt och träd som står i bebyggelse nära vägar och hus tar man vanligtvis ner genom sektionsfällning. Man sågar helt enkelt ner trädet bit för bit i olika sektioner och lyfter ner delarna. Vill man ha hjälp med trädfällning och sektionsfällning ska man ta hjälp av en arborist. Som privatperson kan man nyttja rutavdraget när man tar hjälp med trädfällning hemma i villaträdgården. Här är ett exempel på företag som utför sektionsfällning; https://www.aliasarborist.se/traedfaellning.