Trädfällning i känsliga miljöer i Uppsala

18 januari 2022 william_eriksson

Att fälla träd som står i ett bostadsområde, nära cykelvägar eller elledningar kan vara knepigt. Oftast måste man använda sig av sektionsfällning och ta ner trädet bit för bit för att inte riskera att människor och byggnation tar skada. Sektionsfällning av träd används också där det är ont om plats, som exempelvis på en innergård. Då kan man även i vissa fall behöva lyfta ut de olika delarna med hjälp av en kranbil.

Anledningarna till att man kan behöva ta ner träd är många, men det är framförallt viktigt att ta bort sjuka träd. Det beror på att de ofta blir svaga och då lätt kan knäckas. Sjuka och gamla träd kan till och med tappa sina stora grenar om det blåser kraftigt. Vill det sig riktigt illa kan träd eller grenar falla över hustak och människor. Vill man ha hjälp med att bedöma hur stabilt ett träd är och om det har drabbats av sjukdom ska man konsultera en arborist i Uppsala. De flesta arborister arbetar också med trädfällning och annan trädvård.

 

image

 

Få hjälp med att även städa upp platsen där trädet stått

Trädfällning i känsliga miljöer, nära byggnader och bostäder eller där det rör sig människor är inget man själv ska syssla med. I stället ska man ta hjälp av ett företag eller en arborist som är specialiserad på olika typer av trädtjänster. Enklast är att först söka på nätet på exempelvis trädfällning Uppsala, och sedan skicka en förfrågan om ett kostnadsförslag till några stycken

Ofta kan man i samband med trädfällningen också få hjälp med att städa upp platsen och att transportera bort det avverkade materialet. Men också stubbfräsning, plantering av träd, stensättning och plattsättning är vanligt förekommande tjänster som trädfällningsföretag och arborister erbjuder. Som privatperson kan man använda sig av rut-avdraget då man anlitar en arborist för att fälla ett träd.