Utbildning för alla
Grundskolan är en utbildning för alla barn och den faller under skolplikten. Syftet med en nioårig skola för alla barn är att alla ska få en så bra start som möjligt i livet och bli delaktiga i samhället. Generellt sett så ska alla barn ha samma kunskapsgrund att stå på när man slutar grundskolan. Men eftersom alla barn har olika förutsättningar så finns det också alla typer av handlingsplaner och stöd för att fånga upp de barn som av någon anledning i perioder eller som bas, har behov av detta.
Skola med olika inriktningar
Tidigare hade alla skolor i Sverige samma grund. Idag kan man välja skola beroende på om man vill att barnet ska lära sig extra mycket av ett språk, om man är en religiös familj som vill främja det eller om man har en preferens för på vilket sätt man vill att barnet ska lära sig på. Det kan handla om att barnet själv får lägga upp sin skoldag, att många ämnen hålls på engelska eller att skoldagen genomsyras av kristna värderingar, bön och sång. Allt för att föräldrar genom val av skola, ska kunna ha större valmöjlighet över sina barns uppfostran.
Barnets vardag
Eftersom skolor idag oftast inte bara har grundskolans klasser utan även förskola och fritidshem, så blir valet av skola till en stor del av barnets vardag. Väljer man skola flen, eller på annan ort, så är det en trygghet som förälder att veta att det valet inte bara påverkar barnets skoldag utan även barnets fritid. Skillnaden mellan grundskolan och förskola eller fritidshem, är att de senare är mer lättsamma och lekfulla till sin art. Förutom kunskap så kan man pyssla, leka eller lägga sig för att vila. Här finns också större möjligheter att umgås med sina vänner och att börja utveckla viktiga sociala kunskaper inför vuxenlivet.