Vad betyder begreppet jurist?

18 maj 2020 Lily_Hansen

En jurist är en yrkesperson som har rätten och behörigheten till ett flertal olika arbetspositioner. En jurist kan vara allt från notarie och riksåklagare till offentlig försvarare.

Det är också vanligt att jurister arbetar som advokater; även om inte alla jurister satsar på detta så är de flesta advokater faktiskt jurister i grunden. Det händer relativt ofta att jurister förknippas med advokater, och då ofta med ett likhetstecken. Exakt hur stor skillnaden mellan jurister och advokater egentligen är skall du få reda på nu.

 

Skillnaden mellan advokat- och juristtjänster

I Sverige krävs det yrkeserfarenhet för att bli advokat. Närmare bestämt krävs det hela 3 års praktik på en advokatbyrå för att få använda titeln. Det är dock inte allt. En advokat är en person som även är medlem i Advokatsamfundet där intagningen sker via ett prov. Själva provet är krävande då samfundet förutom kunskaper inom juridik också tar hänsyn till personens ekonomiska situation och goda företeelser ur en samhällsmässig ståndpunkt.

En jurist arbetar däremot fristående och behöver inte bevisa den ovannämnda erfarenheten för att utföra sina arbetsuppgifter. Jurister har likt advokater en slutförd advokatutbildning från svensk högskola eller universitet.

 

 

Jurister i Sverige

En Jurist i Sölvesborg eller en jurist i Göteborg? Yrkespersonerna i fråga har samma utbildning och kompetens; det enda som skiljer dem åt är att de bor i olika städer.

Är du i behov av att anställa en jurist bör du alltså söka efter en erfaren sådan på närmaste ort. Observera att jurister i de allra flesta fall har fördjupade kunskaper inom olika rättsliga områden. Några exempel på sådana är företagsjuridik, bostadsrättsjuridik och privaträtt.

När det kommer till arvodet kan det förekomma vissa skillnader beroende på jurist och ort. Ett gott råd i det här sammanhanget är att alltid fråga vad arvodet kan tänkas att ligga på innan man anlitar en jurist.